About

About

Deskundig advies op maat, onderbouwd door een ruime praktijkervaring, is steevast mijn credo. Goed luisteren naar mensen en wensen en zo een gepaste invulling geven aan Uw interieur dromen. 

Materialenkennis en continue bijscholing op het werkdomein is een evidentie. De integratie van belangrijke maar vaak onderschatte bepalende elementen als verlichting, kunst, ruimtelijk perspectief en akoestisch comfort is de uitdaging.

Een zo tijdloos mogelijk, duurzaam, warm èn origineel concept ontwikkelen, is één van mijn belangrijkste passies als Interieurarchitect.

Ik deel deze PASSIE héél graag met U…

Kurt Wallaeys

Met goed 30 jaar actieve ervaring is Kurt Wallaeys uitgegroeid tot een absolute referentie in de sector van de interieurarchitectuur.
                                        
Zijn passie voor interieurarchitectuur bracht hem tot tal van uiteenlopende realisaties in het zeer nabije binnen land en het bijzonder verre buiten land.

Daarnaast is hij ook actief als Product Designer - onder meer voor TAL (met het lichtprofiel Oscar) en voor NIKO (met de Mysterious schakelaar), en is hij lid van het bekende ontwerperscollectief Creative Fo(u)r - C4, dat - onder meer - tekende voor het internationaal succesvolle beursconcept Architect@work.

Als creatief denker levert hij creatieve en out-of-the-box insteken voor events en organisaties, zo onder meer als curator voor Knack Volley Connect, een business spin-off van Top Volleybal Club Knack Roeselare.

Hij gaat graag elke boeiende uitdaging aan binnen het werkveld van de interieur architectuur.

Contacteer Kurt Wallaeys voor een vrijblijvende afspraak!

© Fotograaf: Jochen Decostere

Interieurarchitect Kurt Wallaeys

Alles in evenwicht

“Sta je hier al lang?” Interieurarchitect en product designer Kurt Wallaeys opent de deur van zijn kantoor in Wingene met de glimlach en na een sportief intermezzo. Het illustreert de balans die de man nastreeft, professioneel én persoonlijk.

“Evenwicht en de juiste verhoudingen, het leidt wel vaker tot mooie resultaten. Ook in wat ik als interieurarchitect doe. Verlichting, kunst, akoestiek – doorgaans sterk onderschat – en perspectief komen in ideale omstandigheden samen in één vloeiend en uitgebalanceerd geheel.”

“Nee, dat gebeurt niet vanzelf (glimlacht). Ik peil in een eerste gesprek altijd naar de brede verwachtingen qua vorm, materialen en kleuren. We babbelen over het gebruik, de manier van leven en wonen. Belangrijk is dat er nog geen enkele praktische of budgettaire beperking is. Het eerste idee staat los van wat effectief mogelijk of haalbaar is. Die ‘vertaling’ maken we in de daaropvolgende fases, wanneer ik ter plaatse ga meten en alles in ontwerpschetsen giet. In dat eerste voorstel, met het moodboard, zijn een zo tijdloos mogelijk ontwerp en dito originaliteit aanwezig. Tijdens de volgende fase worden de schetsen verfijnd en verder uitgewerkt. Het levert een detailplan op, met uitgetekende kasten, materiaalkeuzes, een lichtstudie en verlichtingsplannen, concrete uitvoeringsplannen en een beschrijvende meetstaat. Tot in de kleinste details wordt alles opgelijst. De coördinatie, oplevering en de daaraan voorafgaande begeleiding van de uitvoering behoren ook tot mijn takenpakket, net als de gebeurlijke nazorg.”

“Elk project is het resultaat van een boeiend traject. Van een gesprek tussen mensen. Van wensen die in een eerste ontwerp gestoken zijn, om daarna – door goed en voldoende te communiceren – concreter te worden. Het is maatwerk, met als doel én bijverschijnsel dat mensen er gelukkig van worden. Een project, dat zijn ook aannemers die een plan goed uitvoeren – altijd fijn als dat goed lukt – en een combinatie van al die zaken samen. Het is elke keer weer een ontdekkingstocht, een balans, het zoeken én vinden van evenwicht. Daar zijn we weer: evenwicht, balans, de juiste verhoudingen.”

 

Uiteenlopende uitdagingen

“Of de creativiteit begrensd is? (Denkt na) Mijn werk, de job, bestaat voor ongeveer 60% uit praktische zaken, opvolging, technische dingen ... Het creatieve luik is niet de hoofdbrok en door voor verschillende, zeer uiteenlopende opdrachtgevers te mogen werken, kom ik elke keer voor andere uitdagingen te staan. Als je huis na huis na huis aflevert, dreig je vroeg of laat in herhaling te vallen. Vanuit een brede interesse en misschien een tikkeltje onrust heb ik tot nu zeer afwisselende opdrachten mogen doen. Van een tapasbar tot een kasteel, van een hotel tot een apotheek, van een appartement tot een jacht.”

“Het is maatwerk, met als doel én bijverschijnsel dat mensen er gelukkig van worden.”

“De verleiding om te kopiëren is in deze sector natuurlijk groot. Zeker met de technische middelen die er zijn, en een wereldwijd web dat alles met elkaar verbindt. Vroeger moest je nog ergens heen om te zien en te ontdekken, tegenwoordig komt het als vanzelf bij je binnen. Vooral voor jonge ontwerpers is dat een extra uitdaging. De kunst is om te blijven rondkijken en jezelf nieuwgierig te houden. Je hoeft helemaal niet gek te doen: alles kan een mogelijke inspiratiebron zijn, van de natuur tot een knappe racefiets, van een motorfiets tot een opvallend design of de manier waarop het licht valt. Daar een tijdloos, duurzaam en uniek idee uit puren, daar gaat het over. Sowieso

dicteren de omstandigheden ook een aantal dingen en tracht je aan te sluiten bij de trends die er zijn.”

“Het proces blijft – doorheen nieuwe ontwikkelingen en veranderende omstandigheden – gelukkig altijd hetzelfde. En iets wat ik beheers. Mensen vragen me soms of ik gespecialiseerd ben in iets en dan zeg ik ‘ja, in interieuroplossingen’. En in de balans vinden.”

Text: ©️Ruben De Vooght

Reportage Tendens Wonen

AWS reportage met Kurt Wallaeys